Detik waktu terus berjalan Berhias gelap dan terang Suka dan duka Tangis dan tawa Tergores bagai lukisan...Seribu mimpi berjuta sepi Hadir bagai teman sejati Di antara lelahnya jiwa Dalam resah dan air mata Ku persembahkan kepadaMu Yang terindah dalam hidupku...Meski ku rapuh dalam langkah Kadang tak setia kepadaMu Namun cinta dalam jiwa Hanyalah padaMu...Maafkanlah bila hati Tak sempurna mencintaiMu Dalam dada ku harap hanya Dirimu yang bertakhta...Detik waktu terus berlalu Semua berakhir padaMu...♥

My FRIENDS

Friday, September 23, 2011

BUBUR KACANG+TEMPOYAK AYAK!!..

PIC KEKABURAN..HEKHEK...;D
Ola....all...;d....Waaa.....baru on9 blog ni...demam lah katakan...tak ada mod nak on9 ni pun still batuk2 lagi ..dah mum obat tak lega2 gak..makin batuk ada lah...;d..Ok...petang2 ni...teringin sangat nak mum bubur kacang...Jadi pegi lah dapur...tgkj kacang hijau ada...santan pun ada..sagu...sume ada...oraittttttttt...
dah ready...nak buat bubur kacang..So bermula lah riwayat seperiuk bubur kacang.. ..Sy dah selalu wat bubur kacang..dah terer dah...(senang jew..yedop..hikkk.;d)...Sementara tunggu kacang tu lembut...di atas dapur dgn api yg pelahan..g lah tgk tv jap...
pastu kakak sy tanya..."hang adik..bubur kacang tu letak lew lempuk sedap sikit..baru bau durian."..(lempok tu asal nyer dari durian..)...Sy pun cakap kat akak.."aha"..(tanda setuju lah nak masukan lempuk tu...;d)..Lebeh kurang 20min...Sy pun ke dapur semula..tangok kacang dah pecah2...kira lembut lah tu...terus masuk kan gula...dan lepas tu santan...terus sy g freeze...cari 'lempuk'..Cari2...mcm mana tah sy terus capai tempoyak...dan terus masukan..3sudu kat dlm bubur kacang tadi...Sy pun tak tahu mcm mana sy capai tempoyak...memang berbeza lah..'lempuk' wana coklet mcm dodol..tempoyak lak wana mcm durian..Sy masih tak perasan..Sy perasan selepas  Sy.. merasanya..Mak...ai...selalu nyer bubur kacang rasa manis ni dah masam dah rasa dia..Baru sy ingat balik..rupa nyer sy masuk kan 'tempoyak'...;d...hikhik...Sy diam2 jew..bila dia owg mum...masing2 tanya napa masam...Sy kata myb pasal masukan 'lempuk' tu..pasal 'lempuk' tu dah lama....tapi kakak sy kata..'lempuk' tu..kalau takat 2..3..tahun tak kan rosak nyer..Tapi Sy diam jew...RAHSIA.....Hanya Sy dengan bubur kacang jew yg tahu..hik...harap besok jangan ada yg sakit perut sudah....;d

44 comments:

alexa yussida said...

hahaha kesiannn dorg..

my fave bubur jugak ni tp xmakan lempuk /tempoyak..just bubur kcg plus sagu je bole telan:D

Gen2Merah said...

wahhh, dah lama tak mamam bubur kacang.... huhuhu.. rasa nak ngidam plak.. ekeke

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cedapnyer mkn panas2 time sejuk2 gini
but pic blur la yang

nurZAKIA said...

xpe, next time wat yg lg sedap :)

Hana Soffelia said...

HAhaha nakalnya. Dah salah masuk tempoyak, diam2 xnk bgtau ye? hehe

Beselah org baru pulih dr demam, mungkin msih mamai lg kot. Tapi akak kagumlah, walau baik dr demam, dh rajin msk bubur sendiri. ^_^

kura said...

amboi. bukan main teringin ye awak? haha

emy|farid said...

harap2 la x sakit perut esok, hehe

~Nana 귀여운~ said...

uihh. rasa lapor plak tengok bubur nih..ummm :P

budakijaupendek said...

slurp...
mmg keliur dgn bbur tu.
fav sy. huhu

KAIEZU said...

Nak sket kyana :P

Hanis MY said...

Syedapnya pos cini cket...

KAIEZU said...

Nak try gak lew letak tempoyak.
HakhaK

New post: Windows 7 Boot Changer

Faaein Talip Roy said...

wah.. pandai masak bubur.. ceq tak reti2 lagi.. huhuhu.. =]

kim heeruul said...

tekak gua loya..nak muntah...hahaha..

msredcheesecake said...

Manis plus massm? Gehhe... Masak x baca bimillah ni

Mohd Izzar said...

walawey...giler kejam...ahhahaha!

Fara E's said...

tempoyak ? cyes ?

Sarah Mohd Saleh said...

wahhhh npk beshnyerrr bubur tuh.xpena lg cbe bubur tuh....

khairul akmal bin azman said...

tekak kay nak rasa da ni..
adoi fevret tul ni.

ade2mama said...

hahaaha..kantoi sudah :P

igt ape la time bt bubur smapi masuk kn tempoyak..kew nk bt resipi bwu tu heeeh

yusuflaili said...

Salam;
"Bubur kacang satu dik..!!".

mamaNoriz said...

dah teror uat bubur kacg no so dah pass la kawin...heheh


akak dah tua ni pun tak reti2 uat bubur...huhuuuu

KaK LimAh Si SupiR said...

ahaha..blh plak tertukar lempok dgn tempoyak ye..kik3 :P

*feveret kaklimah lempok 2..kalo jmpe msti beli..nk tgu bwat sndr, kne tgu musim durian dlu lerrr gamok nye :P

ekabukanmakcikkau. said...

tak jeles ponggggg mehehee

Saiazuan said...

tgh x sehat ni..pekena bubur pun best gak :D

Anak Wak Mail said...

hahaha..resepi baru ni..chef wan pon tak penah try lagi..;P

Apeach Blogspot said...

Macam sedap.nak boleh?:D

Jue said...

Faberet weh bubur kcg ni. Lebih2 lg kalau cmpr jagung nyum nyum

schaze zainn said...

erk mesti pelik jek rasanya..haha xP

takpe takpe next time bleh try lagi masak2 bubur ni :D

apik pehe said...

meh bak sini sikit

adan said...

tempoyak? haha. harap tak sakit perut dorang..

zieyzain said...

sian,..mkn obat yah. sedapnya bubur tempoyah,..nyummm =)

echaRierie said...

adehhh..nmpk pic bubur kacang trus lpr..hahaha..x bfast lg ni..
btw, get well soon ~ :)

cik sakura said...

bubur tempoyak..hmmm

Santri T.P.I.N.I said...

tumpang tinggal link, mana tau nak join sekali ke...:

http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/1st-segmen-santri-komputer-kesayanganku.html

asfira aminuddin said...

pandainya u bwat bubur kacang babe. salute lah. semoga cepat sembuh ;)

azie Cheesy said...

tgh lapar ni cambes je bce entry psl makanan :)

ctk said...

cam sedap je bubur neh..lame da xmkn..hOhO..

Edy Zaidi said...

tiba2 rasa lapar...hehe

M Fizan said...

haaaa.. demam2 tu elok sangat makan bubur kacang.. hehe.. sup ayam pun sodap :)

KhaiRin said...

lama da x mkn..sbb kalu mkn = skt perut

sUe UnniE;) said...

HAHAHA~

tapi kire oke la sbb msih bole telan.hehe

Hanie_Dew said...

sabo je la budak ni. aku pun suke maan bubur kacang. best tu makan petg sambil tgk citer katun spongebob squarepants.

len kali buat untuk kitorg sekali tau.

Yati said...

Musykil akak camana rasanya. Hehhe.. :)

Copyright 2011/2012.All Right Reserved By Run Away