Detik waktu terus berjalan Berhias gelap dan terang Suka dan duka Tangis dan tawa Tergores bagai lukisan...Seribu mimpi berjuta sepi Hadir bagai teman sejati Di antara lelahnya jiwa Dalam resah dan air mata Ku persembahkan kepadaMu Yang terindah dalam hidupku...Meski ku rapuh dalam langkah Kadang tak setia kepadaMu Namun cinta dalam jiwa Hanyalah padaMu...Maafkanlah bila hati Tak sempurna mencintaiMu Dalam dada ku harap hanya Dirimu yang bertakhta...Detik waktu terus berlalu Semua berakhir padaMu...♥

My FRIENDS

Sunday, December 4, 2011

AYAM GORENG ALA-ALA KFC


Sy try wat ayam goweng ala2..kepsi lah konon...hekhek....walaupun tak sesedap KFC..tapi rasa nyer memang best...sy share kat kowg ok...
[AYAM GORENG]:
(1)6 ketul ayam..(resepi ni utk 3set)
(2)telur ayam..secukup nyer...(putih telur saja)..
(3)1/2 sk serbuk kunyit..
(4)garam/lada hitam/lada sulah/serbuk perisa..
(5)1/2 cawan tepung gandum..
(6)2 sudu besar tepung jagung..
(7)minyak untuk mengoreng..
CARA-CARANYA:

(1)Perapkan ayam bersama..serbuk kunyit..garam..lada hitam..lada sulah..dan serbuk perisa..(perapkan selama 10min)..
(2)celupkan kan ayam yang di perap tadi dengan telur putih..
(3)campurkan tepung gandum dan tepung jagung tadi dan golek kan ayam kat atas tepung sehingga rata..
(4)Gorang ayam sehingga masak..(untuk mendapatkan ayam goreng yg rangup..ayam mesti terendam suma dalam minyak...ketika mengoreng..dan semasa mula mengoreng..pastikan minyak betul2 panas..)
[KENTANG PUTAR]:
(1)5 biji ubi kentang
(2)lada hitam 2sudu kecik..
(3)susu segar..(sy guna susu kotak dutch lady)
(4)garam/serbuk perisa..secukup rasa..
CARA-CARA NYA:
(1)ubi kentang di buang kulit..dan potong kiub..(besar2)...rebus sehingga empuk..(lembut)..dan toskan..
(2)putar kentang tadi dengan hand mixer sehingga betul2 halus..(kalau guna blender biasa pun ok)..
(3)semasa putar masukan..lada hitam..garam..dan perisa secukup rasa..dan susu secukup nyer..
[UNTUK SOS KENTANG PUTAR]:
(1)Mentega 3sudu besar..
(2)lada hitam 4sudu besar..
(2)2 ketul..kiub ayam..
(3)bawang besar 2 biji..
(4)sedikit daun sadri..
(5)tepung gandum 2sudu besar..
(6)1sudu besar sos tiram..
(7)2 sudu besar sos tomato..
(8)garam..serbuk perisa..secukup rasa..
CARA-CARA NYER:
(1)rebus kan kiub ayam..daun sadri..bawang besar yang di potong dadu..dengan 3cawan air...rebuskan selama 10min..dan toskan...(hanya air rebusan je yang di ambil)..
(2)panaskan mentega dalam periuk..selepas cair..masukan tepung..kacau tepung bersama mentega dgn api yang perlahan..dan masukan air rebusan tadi..sedikit demi sedikit..supaya tidak berketul...
(3)masukan sos tomato..sos tiram..dan perisa..sebelum masukan garam..rasa dulu ok..pasal kiub ayam dan sos tiram dah masin...kacau sehingga mendapat kepekatan sos yang kita nak..(kalau tercair boleh tambah tepung sedikit)....
(4)bila sos dah ok...bolehlah di makan bersama kentang yang kita putar tadi...;d...
[SAYUR KOBIS MAYONIS]:
(1)1/3 kubis yang sederhana besar..
(2)1kotak susu segar..(sy guana kan susu dutch lady)
(3)1 batang keret..(masa sy buat keret tak ada..jadi sy tak letak)..
(4)Mayonis..(sy guna lady's choice)
CARA-CARA NYA:
(1)kubis dan keret di cincang halus...
(2)campurkan mayonis dan susu segar kedalam kobis dan keret yang di cincang tadi..(gaul sehingga sebati..dan...mayonis dan susu segar..ikut lah banyak mana nak letak...)
[WEDGES]..
(1)3biji kentang..
(2)Lada aji-shio..(kalau tak ada guna kan lada serbuk biasa)
(3)garam(secukup rasa)
(4)1 biji telur..(putih nya sahaja)
(4)tepung ayam goreng yang dah siap..
CARA-CARA NYA:
(1)ubi kentang dipotong 6..dan direbus sehingga empuk..(lembut)..kemudian tos kan..
(2)selepas ubi kentang di tos kan..masukan..lada dan garam secukup rasa..(kalau gunakan lada aji-shio..tak perlu masukan garam ok)..gaul kan ubi dgn bahan2 tadi sehingga rata..
(3)celup kan ubi kentang yang di gaul dgn bahan2 tadi ke dalam telur putih..
(4)selepas tu ubi kentang di golek di atas tepung ayam goreng sehingga rata..
(4)panas kan minyak dan boleh terus mengoreng sehingga kekuningan..
(5)ubi kentang yang telah siap di goreng..sedap di makan bersama mayonis dan sos kentang putar yang di buat tadi..
OK..DAH SIAP SET AYAM GOERNG ALA-ALA KFC...KOWG LEH LAH CUBA..OKEH...;D

63 comments:

CintaZulaikha said...

gilalah, sedap tuh...

kura said...

ni klu ada depan mata ni. mmg sedap ni. lapar!

wida said...

Sedap ni...
pndai yana masak:)

Kancil 8349 said...

untung siapa bakal suami kamu tu

whitecappuccino said...

pndai msak la ni..sdp!

ieyza afieyna said...

adoi.. sedap nye.. tgk gmabr dah rasa nak..

Mohd Izzar said...

nmpk mcm lagi sdp dari ayam kfc..ohohoho

Zakia said...

wah lepas ni xyah la gi kfc lg..hhee..sedapnye

Pondok Usang said...

menarik.. leh cube nii...

luahfikiran said...

SALAM,
BAK SINI, BIAR LF CUBA !

cinnamon.com said...

mcm janji2 pulak ye..resepi kakak semalam,mls nak mkn nasi,tukar selera pulak..pandai masak.

akuzle ayu said...

kentang putar tuh yg takbley tahan....huhuhuuh

Dalila Hamid said...

sedap!! kurrier mai seketul......hhee

mama aini said...

beruntung siapa yg berkahwin dgn RA nanti..pandai masak..thanks share resepi kat sini..

Yati said...

Rajin anak dara sorang ni masak. Nampak sedap tu. :)

kim heeruul said...

knp gua buat tak jadi ha ?
keh keh keh

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye.. ^^

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

nampak menyelerakan....rajin masak ni...ari tu chicken chop...wah bgs2...

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

sedap3...nk ambik resipi ni nk try buatlh...
:)

MamaEma said...

best masak sendiri kan

yusuflaili(Goku) said...

salam;
Wah2..macam blog masakan pulak kali ni ye,..apa2pun mesti sedop ayam digoreng gerenti mengigit jari..

cik sakura said...

yummy..sedapnya..

ciK Eiqa said...

wah sedap nyer.. cam nak test je buat.. t klu RA da resipi yang best share2 la lagi.. :)

KaK LimAh Si SupiR said...

terliur den di bwat ny :P

dhiera said...

nice sharing. kamu buat saya lapar tahu!

wahida said...

buat aku nak gi kepsi je pas ni...adoi la...

hamzah ian said...

nampak sedap owh..

Anonymous said...

join jom ? link

chEntA said...

mcm sedap..myb bleh cuba ayam goreng tuh buat mkn dgn nasi..=)

sUe UnniE;) said...

makaih..memg terbaek.. satu set lengkap kot..

farmys said...

siap ada resepi.. sedap3..

♥e'in♥ said...

awak memang suke memasak ea? huhu..

hyz said...

nampak lazat.. nyum3

L said...

pandianyer.. masak.... hehe. boleh wat jadi calon nieh.. huhu

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

Ekmi Rabat said...

bagus la resepi nih. nnti kalau rajin dan byk masa leh try. Nampk sedap

Mya said...

thanks share resepi. nanti boleh cuba. yeay =D

Kartini said...

uiyoooo
sungguh ! nmpak sahaja sudah menyelerakan !!!

Badrina Ibtisam said...

Bestnya! Thanks sharing! <3

teha said...

nyum2.. nampak sedap jee..

EmpayarUtama said...

nak tapau boleh...

ORLANDO AHMAD said...

tengah lapo ni huhu

schaze zainn said...

hye dah lama tak BW
:)

dah la tgh lapar ni..haha

tolong pos ke ipoh bleh? xP

Maii Yusre said...

memang sedapp :DD
Makan dengan tomato sos :DD

myzamar said...

resepi sendiri ker...terbaekkklahh

Kartini said...

cedap nyeeeeeeeeeeee

Alya said...

mmm..yummy..nk rase sikit boleyh??haha

Terbang Bersamaku said...

wah..siap bagi resipi..boleh lah sy cuba nnt ye..=)

kemey said...

emmm nyum3..ade x org nak buatkn utk aq hehehe

Tapak Kaki said...

6 ketul je memang tak cukup perut aku ni rasanya.haha

misz_eyza said...

perghhh sedapnyer tgk gambar pun dah terliur hihi...=)

Apik Pehe said...

hehehe..pandai buat sendiri

♛ Dea Arematt ♛ said...

sedap nyer... huhu

budakijaupendek said...

wah nice sharing la. hehe
menyelerakan ^^

nurkaloi said...

perghh asal rajin sgt ni eheheheh

Pondok Usang said...

lama tak update.. selamat tahun baru..

cinnamon.com said...

sepi je adik kita ni..

CikNuwairah said...

wahh..boleh buka restoren mcm kfc nih..hasil anak tempatan..:)

L said...

bila nk masak2 lagi??

Jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

L said...

bila nk masak2 lagi??

Jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

Mya said...

awak, lama xupdate?

هانيم إرشاد said...

sedapnyeee :))

Finaz Jaafar said...

nice...!!!

Edy Fee said...

sedapnye aym goreng..lpar lak tetiba tengok

Copyright 2011/2012.All Right Reserved By Run Away